josefineivstrom

Kategori: Recept

Lunch/middags tips - Tortillapizza

- Sätt ugnen på 200 grader

- Smeta ut lite tomatpuré samt grön pesto på tortilla bröden, jag tycker det blir bäst med vanliga tortillas och inte "pizza tortillas" 

- Lägg på några blad färsk spenat

- Riv över lite ost

- Lägg på skinka 

- Ha några champinjoner 

- Lite mer riven ost

- Jag avslutar med svartpeppar, pizzakrydda och lite olivolja. 

- In i ugnen och grädda i ca 5-7 minuter. 

Jättelätt, snabbt och otroligt gott! Man kan i princip ha på vad som helst så det här är bara lite inspiration. Jag tycker även att det är gott med mozzarella ost, skinka och tomat och när man tar ut den ur ugnen strör man över lite ruccola. Mums!! 

Chokladmousse - recept!

Ingredienser: 

100 gram choklad (45-60%)
3 dl grädde
2 äggvitor
3 st äggulor

 

Gör så här: 

1. Hacka chokladen rätt fint. Koka upp 1 dl grädde och häll över chokladen, rör till en fin och slät smet. 

2. Vispa resten av grädden fluffig men inte hård!! Dela äggen, vispa upp äggulorna och vispa äggvitorna till ett hårt skum. 

3. Blanda chokladsmeten med äggulorna och hälften av grädden. 

4. Vänd försiktigt ner äggvitan och resten av grädden. 

5. Fördela smeten i portionsformar. Ställ i kyl i minst 4 h. Garnera gärna med färska bär! 

 

En lätt och väldigt god chokladmousse som jag gjorde till efterrätt en kväll i stugan!  

 

Världens godaste rabarbersaft!! - recept

Gudomlig rabarbersaft!

 

Ingredienser

3 kg rabarber

1 påse vinsyra (45 g)

ca 1,5-2 kg strösocker

- vatten

 

Gör så här:

Dela rabarberstjälkarna i fyra på längden, så att det blir fyra långa stavar av en stjälk. Hacka upp rabarberna, behöver inte vara noggrant alls, men håll dig runt max 1-1,5 cm tjocka bitar. Ha i rabarberna i en rostfri kastrull. Häll på kallt vatten så att det täcker rabarberna och häll på vinsyran och rör om så att den löser sig. 

Ställ in i kylen. Här ska det nu stå i 3 dygn, men jag lovar att det är sååå värt väntan! Rör om kanske 1-2 gånger per dag, inget måste dock. 

Sila av saften och tillsätt socker. 1/2 kg strösocker per 1 liter avrunnen saft. Häll upp saften i små petflaskor och frys in dom. Ta fram någon timme innan servering!

 

Jag fick allt som allt ut ca 6 liter saft! Den här saften är på riktigt det godaste jag drukit! Tack Anki för receptet! 

- Anledningen till att saften ska frysas in är för att saften inte innehåller något konserveringsmedel! 

 

 

My birthday cake

 

 

Tårtbottnar

När man ska göra tårtbottnar utgår man från äggen. I ett glas knäcker man i ägg, det andra glaset socker, vaniljsocker och vaniljpulver och i det sista glaset har man i 1/3 potatismjöl, salt, bakpulver och resten vetemjöl.

Jag gjorde fyra bottnar, använde alltså två springformar och det fick bli tigerbottnar. (vanilj och choklad) 

Vaniljsmeten: Utgå från 4-5 ägg (en springform), 2-3 tsk vaniljsocker, 2 tsk bakpulver, knivsudd vaniljpulver och en nypa salt. 

Chokladsmeten: Samma här, 4-5 ägg, 2-3 tsk vaniljsocker, 2 tsk bakpulver, knivsudd vaniljpulver och en nypa salt. MEN istället för 1/3 endast potaitsmjöl så blir det 1/3 av både kakao och potatismjöl. 

 

Så hur gör man? 

Vispa ägg och socker riktigt poröst, låt det ta tid!! När det är vitt och väldigt pösitgt så byt ut vispen mot en slickepott och vänd i mjölet. Gör så med båda smetarna i separata bunkar såklart! 

Häll i hälften av vaniljsmeten i ena springformen och den andra hälften i den andra formen. Ringla över chokladsmeten. Rör försiktigt och lite med en sked så att det blir lite melerat. Rör inte för mycket då blir allt till en enda chokladsmet. 

In i ugnen på 175 grader i ca. 35 minuter. Ta ut bottnarna, låt de svalna av lite och lägg de upp och ner. Låt dem svalana av helt innan du skär i dem. 

 

Lager 1 - Längst ner (jappfluff)

Ingredienserna: 3 dl grädde och 180 g japp (3 dubbeljapp) 

 

Gör så här: 

Skär jappen i mindre bitar. Värm grädden på spisen och ha i jappen. Grädden får absolut inte koka! Rör om och låt jappen smälta helt. Ta av från spisen och ställ kallt, minst 5h men helst över natten! Efter den tiden har gott vispas jappgrädden som vanilg grädde så att det blir ett fint och lent fluff! 

 

Lager 2 - Mitten (choklad ganache) 

Ingredienser: 200g mörkchoklad (70%), 4 msk glykos, 3 dl grädde och 30 g smör.

 

Gör så här:

Grovhacka chokladen och lägg den i en glasskål. Värm grädde och glykos i en kastrull. Häll över den varma grädden över chokladen så att chokladen smälter helt. Lägg i smöret och låt det smälta. Låt svalna i rumstemperatur och ställ sedan i kylen. 

(Använd ca. 1-2 dl som fyllning, resterande ska användas till att täcka tårtan)

 

Lager 3 - Längst upp (marshmallowfluff och skivade jordgubbar) 

Ingredienser: Köpt marshmallowfluff och jordgubbar) 

 

 

Gör så här:

Bred ut marshmallowfluffen, lättast med två skedare. Lägg ut tunt skivade jordgubbar. Klart! 

 

-Tårtan täcks med chokladganachen samt jordgubbar på toppen! 

 

Sallad med lite sting!

Detta åt jag till lunch igår! Vegetariskt, nyttigt, otroligt enkelt & gudomligt gott! 

Det här är en sån rätt där man kan använda de grönsakerna man har hemma eller bara tycker är gott! Grunden är rödlök, tomat och basilika. 

Det här använde jag: 

- 1/2 rödlök
- 1 1/2 tomat (urkärnade) 
- 10 cm gurka (urkärnad)
- 1 avokado
- ca 6 basilika blad
- lite färsk persilja
- 1/2 vitlök (Riven eller pressad)
- 1 msk olivolja
- 1 tsk honung
- 1/2 tsk äppelcidervinäger
- Himalaya salt (eller vanligt) & svartpeppar

Ni förstår nog vad man ska göra. Tärna upp alla grönsaker, hacka kryddorna och riva ner vitlöken. Ringla sedan över olivolja, honung och äppelcidervinäger! Hur mycket eller hur lite ni vill, måtten är ungefärliga! Smaka av med salt och svartpeppar! 

 

Det här är nog mer mättande än vad ni tror och så sjukt gott! När jag inte har någon aptit så är det något sånt här som jag slänger ihop! Vill ni har det mer matigare, vilket jag rekomenderar, så blanda ner svart quinoa som är kokad i en grönsaksnuljong! Blir hur gott som helst! 

Nyttig äppelpaj!

Ingredienser: 

1 äpple
Kanel (efter smak)
2 msk kokosolja (kallpressad, ekologisk)
1 dl glutenfria havregryn
1/3 dl kokos
2 msk agavesirap 

Gör så här:

Skär äpplet i önskade storlekar och lägg i en liten ugnssäker form. Pudra över kanel, jag älskar kanel så jag tog rätt mycket. Rör om äppelbitarna lite så att alla bitar får kanel på sig. Blanda kokosolja, havregryn, kokos och agavesirap i en bunke. Fördela jämt över äppelbitarna. In ugnen på 175 grader i 10-15 minuter! 

- Jag föredrar den här framför någon annan äppelpaj! Det här receptet är för 2 personer. Experimentera lite för att hitta din favorit kombo! Servera med vaniljglass eller vaniljsås! 

 

Nyttiga glutenfria chokladbollar

Ingredienser:

8-10 dadlar
2,5 dl glutenfria havregryn
2 msk kakao
0,75 dl kokosolja (ekologisk, kallpressad) 
2 msk kaffe
1 krm vaniljpulver
Nypa havssalt
Kokos (till rullning)
Ev. agavesirap

Gör så här: 

Kärna ur dadlarna, genom att bara göra ett snitt med en kniv och ta ut kärnan. Lägg i allt i en mixer, förutom agavesirapen. Gör till en bra "röra" och smaka av med agavesirap. Rulla till önskad storlek och lägg i kylen i någon/några timmar eller i frysen om du vill äta dom inom kort. 

För mig blir det ca 15 st, då gör jag dom rätt små! Receptet är från den underbara Ida Warg!

Recept - bananpannkakor, piroger, muffins

Detta är min go-to frukost! Så otroligt, jävla gott! Det är alltså bananpannkakor med vaniljkvarg, blåbär och lite agavesirap. 

Jag mosar en banan i en bunke med hjälp av en gaffel. Har i en knivsudd vaniljpulver och knäcker i två ägg. Vispar ihop det. Sen steker jag de i ekologisk kallpressad kokosolja. 

Lägger upp dom på en tallrik, tar en klick vaniljkvarg (ca 2 msk), ringlar över lite agavesirap och strör över lite blåbär. Gudomligt! 

- jag har inte på sirap eller vaniljkvarg varje gång..

 

Dessa piroger bakade jag i morse det är; kyckling, spenat, tomat och fetaost piroger! Pirogdegen hittade jag i en bok och fyllningen kom jag på själv. 

Ca. 20 piroger - jag använde en skål som hade 14 cm i diameter. 

Pirogdegen: 

10-11 dl vetemjöl

250 g, 1 burk lätt kesella

300 g smör

 

Fyllningen: 

1 hel grillad kyckling (finns på ica, coop osv.)

500g hackad, djupfryst spenat

200 g fetaost

4 tomater

2 gula lökar

Salt, svartpeppar, vitpeppar och basilika efter smak.

1 ägg 

 

Gör så här: 

1. Ta fram spenaten och låt den tina helt (viktigt att krama ur spenaten på vatten!! Annars blir fyllningen för blöt). Tärna tomaterna och löken. Smula sönder fetaosten.

2. Stek löken mjuk i en stekpanna med smör. Tillsätt tomaterna när löken nästan är klar. Krydda med salt, svartpeppar, vitpeppar och basilika. 

3. Nu börjar man med degen. Häll i ca. 9-10 dl vetemjöl i en stor bunke, smula ner smöret i mjölet med fingertopparna. Tillsätt kesella och arbeta ihop till en smidig deg. Låt degen vila i kylskåpet i ca. 30 minuter. 

4. Nu är det ett perfekt tillfälle att disikera kycklingen. "Slit sönder" kycklingen så att det blir rätt små bitar. Inte för små, 2-3 cm går bra. 

5. Lägg alla ingredienser till fyllningen i en stor form. Använd en större form än en bunke så att inte de tyngre ingredienderna sjunker till botten. 

6. Knäck ett ägg i en liten skål och vispa upp med en gaffel. 

7. Nu är fyllningen klar och det är dags att ta ut degen ur kylen och börja göra pirogerna. 

8. Arbeta med pirogerna på en mjölad bänk. Kavla ut en del av degen. Använd ett runt föremål för att få samma storlek på pirogerna. Lägg fyllningen i mitten, pensla med ägg på halva kanten. Vik över, tryck ner kanterna mot varandra och ta en gaffel och tryck för att kanten inte ska gå upp. 

9. Lägg pirogerna på en mjölad eller en bakplåtsklädd plåt. Pensla över med ägg och grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter på 200 grader. 

Klaaaar! 

 

 

Godaste chokladmuffinsarna! Knäckig yta, saftig insida. 

Ugn 200 grader - 10-12 minuter

 

Ingredienser: 

100 gram smör

2 1/2 socker

2 ägg

4 msk kakao

1 3/4 dl vetemjöl

1 krm salt

1 1/2 tsk vaniljsocker

1/2 tsk bakpulver

 

Gör så här:

1. Smält smöret. 

2. Vispa ägg, socker, vaniljsocker riktigt poröst. 

3. Blanda i resterande torra ingredienser. 

4. Häll i smöret.

5. Häll upp i formarna, inte mer än 3/4 i varje form. 

6. In i ugnen.

 

Karamell popcorn

Gjorde precis lite karamellpopcorn! 

Hade i smör i en stekpanna och när det hade smällt helt hade jag på socker. Inga mått alls, körde lite på känsla ;) och när sockret börjar färgas börjar man röra och väntar någon sekund och sen har man på dom färdig poppade popcorna och tar av från plattan och rör om. 

Häller upp i en skål och njuter! 

Bananpannkakor

Godmorgon på er! Jag vaknade 9 och gick upp och gjorde frulle halv 10 ungefär. När jag vaknade kändes det verkligen som en sommardag, blåhimmel och solen sken. Nu har jag bara suttit och kollat på tv och youtube. På bilderna ser ni såklart min frukost! Jag gör mina bananpannkakor på en banan, 2 ägg och lite vaniljpulver. Steker de i antingen äkta smör eller kallpressad ekologisk kokosolja. Ibland har jag även i 1/2 dl proteinpulver med vaniljsmak. Jag har oftast blåbär eller hallon till så himla gott! 

Ska bara ta hand om mig idag och ta en promenad till någon affär och köpa kokosolja då den är slut. 

Kram på er!

 

Kommer jag klara det? DETOX - del 2

Imorgon är det dags för min 3 dagars detox! Rätt taggad, tror ni att jag kommer klara det?! Vi får se ;) Okej, här under kommer jag skriva en punkt "inget kaffe"- jag kommer dock dricka kaffe, men man ska helst inte göra det!! Jag brukar dricka kaffe med mjölk, men mjölken utesluter jag. Men det får max bli 2 koppar kaffe! 

Regler: 

  • Endast smoothies och riskakor (Chiafrö och havssalt) 
  • 5 smoothies per dag. Frukost, lunch, mellanmål, middag och kväll. 
  • 5-7 riskakor per dag. 
  • Inget kaffe! 
  • Inge mjölk eller gluten! 
  • Grönt te får man dricka, helst japanskt eller kinesiskt. 

Upplägg: 

Frukost: Smoothie och 1-2 riskakor
Lunch: Smoothie och 1-2 riskakor
Mellanmål: Smoothie och 2 riskakor
Middag: Smoothie och 1 riskaka
Kväll: Smoothie

Dag 1: 

Frukost: Bladspenat, grönkål, ingefära, citron, lime, banan, mango.
Lunch: Kiwi, avokado, ett grönt äpple, citron, mango
Mellanmål: Grönt äpple, mango, hallon, blåbär
Middag: Hallon, mango, banan
Kväll: Avokado, ingefära, banan, citron

Dag 2: 

Frukost: Banan, hallon, aprikos, ingefära, lime
Lunch: Banan, avokado, grönkål, mango, lime
Mellanmål: Apelsin, lime, ingefära, hallon, mango
Middag: Bladspenat, grönkål, banan, ingefära, citron
Kväll: Apelsin, citron, lime, banan, ingefära

Dag 3: 

Frukost: Bladspenat, grönkål, avokado, banan, apelsin, citron
Lunch: Blåbär, hallon, havregryn, aprikos
Mellanmål: Kiwi, banan, hallon, aprikos
Middag: Apelsin, lime, mango, hallon
Kväll: Kiwi, grönt äpple, ingefära, lime

Jag kan redan nu varna er lite att en del av dom här smoothisarna ser inte goda ut.. 

 

Tomatsås med bacon och rödlök

 

Precis käkat detta och jävlar va gott det blev!!! My god jag var i himlen ett tag! Tyvärr mätte jag inte upp hur mycket jag tog av allt men jag säger på ett ungefär hur mycket jag tog av varje ingrediens. Ni måste testa den här, jag åt det tillsammans med tagliatelle!

Ingredienser: 

1 dl Lätt kokbar creme fraiche
1 1/2 dl passerade tomater
1/2 liten rödlök
4 strimlor bacon
En riven vitlöksklyfta
1/2 tsk sambal oelek
1-2 tsk socker
1/2-1 tsk honung 
Himalaya salt
Kryddor: Vitpeppar, svartpeppar, oregano, basilika, torkad ingefära

Gör så här: 

  1. Häll i passerade tomaterna, vitlöken, salt, honung, socker, sambal oelek och alla kryddor i en kastrull och låt koka på svag värme. 
  2. Skär bacon i bitar/strimlor och stek lätt. Stek utan tillsatt fett! 
  3. Hacka rödlöken fint och ha i det i tomatblandningen. 
  4. Ha i baconet när du anser att det är klart. Det är meningen att lite fett ska stekas bort och att baconet ska få en fin konsistens. 
  5. Sist men inte minst har man i creme fraichen som bara får koka upp. Smaka av och tillsätt eventuella ingredienser tills du är nöjd. 

Good luck! 

 

 

 

POMEGRANATE CHOCOLATE

1. Smält 100 g choklad, men spara lite choklad som ska i efter resterande av chokladen är smällt. Chokladen ska alltså tempereras. 

2. Häll upp 1 dl granatäppelkärnor på en kökshandduk och dutta bort överflödig vätska, gör detta under tiden chokladen smälts. 

3. Dags att temperera chokladen, låt den osmälta chokladen bara smälta ner i den smälta chokladen. 

4. Häll i granatäppelkärnorna när chokladen har smält helt. Rör om ordentligt med försiktigt. Vi vill inte spräcka någon kärna så att det blir vätska i blandningen. 

5. Häll upp blandningen på ett bakplåtspapperklätt föremål. Ställ in i kylskåpet för att stelna. Skär sedan i bitar när chokladen stelnat. 

Heeelt klart mitt favoritsnack! Granatäppelkärnorna behåller sin fukt i chokladen - såå gott! Det blir inte så där torrt som en chokladkaka brukar ha tendens att vara. Använder man en bra mörkchoklad så är det här nyttigt och så fruktansvärt gott! Ni måste testa. Det här kan man unna sig med gott samvete! Just nu är även granatäpple billigt, iväg och köp!

Gluten- och mjölkfri chokladkola

120g mjölkfritt margarin
1,5 dl strösocker
1,5 dl ljus sirap
4 msk kakao
1 msk vaniljsocker

Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull och koka på svag värme tills temperaturen är ca 130 grader. Rör om lite då och då. Täck än form med bakplåtspapper, desto mindre form ju högre blir kolan. Låt stå i kylskåpet tills den svalnat (eller ute) och skär upp den i bitar och slå in bitarna i bakplåtspapper som fina karameller.

  • Vid 122-125°C är kolasmeten lagom kokt för mjuk kola.
  • Vid 140-145°C får man hårda kolor som är lite sega mitt i.
  • Vid 160°C är smeten karamellfast.

Recept på allt vårt julgodis!

Kokostoppar från boken ”hembakat hela året

Ca 30 stycken

 

Ingredienser:

50g smör

2 ägg

1 ½ dl strösocker

200 g riven kokos, 5-6 dl

Chokladdoppade? 100 g mörkchoklad.

 

Gör så här:

1.     Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt det svalna.

2.     Vispa ägg och socker vitt och poröst. Tillsätt kokos och smält smör. Låt smeten svälla en stund, gärna 10 minuter.

3.     Klicka ut smeten till toppiga kakor på plåtar klädda med bakplåtspapper. Hjälp till lite med fingrarna så att du får höjd på dem.

4.     Grädda kakorna mitt i ugnen i 10-12 minuter. Om du vill att kokostopparna ska få en fot av choklad fortsätter du bara följa receptet.

5.     Chokladdoppning: Låt kakorna kallna. Smält chokladen över ett vattenbad. Doppa kakorna i den smälta chokladen. Ställ dom med botten upp på ett bakplåtspapper för att svalna.

 

Nöttoppar från boken ”Hembakat hela året

Ca 24 stycken

 

Ingredienser:

180g hasselnötter

50g smör

1 ägg

1 dl strösocker

garnering: ca 25 hasselnötter

 

Gör så här:

1.     Sätt ugnen på 175 grader. Mal nötterna. Smält smöret.

2.     Rör ihop ägg och strösocker. Blanda i nötterna och smöret.

3.     Klicka ut toppar på en bakplåtspappersklädd plåt. Sätt en hasselnöt mitt i varje kaka. Grädda nöttopparna mitt i ugnen i ca 12 minuter.

 

Mintkyssar från ICA

Ca 50 stycken

 

Ingredienser:

1 äggvita

5 droppar pepparmintolja hushållsarom

3 1/2 dl florsocker

50 g mörk choklad

 

Gör så här:

1.     Vispa äggvitan fast. Tillsätt pepparmint och rör om.

2.     Sikta ner florsockret och fortsätt vispa till en smidig massa.

3.     Fyll en spritspåse med massan. Spritsa ut tunna plattor på ett bakplåtspapper.

4.     Låt dem torka i rumstemperatur i 1-2 nätter.

5.     Smält chokladen och häll den i en strut och spritsa en droppe på varje mintkyss.

 

- Jag gör så att jag spritsar upp mintplattorna. Väntar i 24 h och sen vänder upp dem så att dem ligger upp och ned med en bakspade. Pudrar lite florsocker på bottnarna. Väntar ytterligare 24 h och vänder sen över dem och har på chokladen.

 

Mjölkfri chokladkola från allt om mat

Ca 20 stycken

 

Ingredienser:

1 dl strösocker

1 msk vetemjöl

2 msk kakao

1 tsk vaniljsocker

1 msk honung

0,5 dl ljus sirap

50 g mjölkfritt margarin

 

Gör så här:

1.     Rör samman ingredienserna i en liten kastrull. Låt koka upp och rör. Sänk plattan! Det ska fortfarande koka dock.

2.     Gör kulprovet efter 4-7 min.

3.     Häll upp kolan på bakplåtspapper.

4.     Låt kolan svalna lite. Skär kolan i bitar när den svalnat något. Obs! Låt den inte kallna helt, då är det svårt att skära den i bitar.

 

Saffransbiscotti från tidningen hembakat

Ca 30 stycken

 

Ingredienser:

100 g smör eller margarin

1 g saffran

2 ägg

1 ½ dl strösocker

5 dl vetemjöl

1 ½ tsk bakpulver

1 ½ dl sötmandel

 

Gör så här:

1.     Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret tillsammans med saffran.

2.    Häll smöret i en bunke och rör ner äggen.

3.    Blanda de torra ingredienserna med hel mandel och vänd ner i smeten.

4.    Forma degen till tre längder och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

5.    Grädda längderna mitt i ugnen i ca 25 min.

6.    Ta ut plåten och sänk ugnsvärmen till 125 grader.

7.    Skär längderna i 1 cm tjocka skivor med en vass kniv. Lägg bitarna med snittytan uppåt.

8.    Torka skorporna i mitten av ugnen i ca 15 min.

 

Wienernougat från tidningen hembakat

Ca 30 stycken

 

Ingredienser:

125 g mandelspån, rostade (orostade mandelspån går också bra, men rostade är lite godare)
250 g nougat

150 g mjölkchoklad

100 g mörk choklad

 

Gör så här:

1.     Sätt ugnen på 200 grader. Häll mandelspånen på en ugnsplåt och rosta dem mitt i ugnen i 5–8 min (det går också att köpa färdigrostade).

2.    Smält nougat och choklad över vattenbad. Blanda ner den rostade mandeln.

3.    Bred ut chokladmassan, ca 2 cm tjock, i en form, ca 20 x 18 cm, klädd med bakplåtspapper. Låt den stå i kylen i någon timme och stelna.

4.    Skär kakan i bitar, ca 1,5 x 4 cm. Förvara dem i en burk med tätslutande lock.

 

Pepparmintrutor från tidningen hembakat

Ca 16 stora bitar, 30 mindre

 

Ingredienser:

Botten

1 paket oreo kakor

50 g smör

 

Chokladtryffel

200 g mörk choklad

2 dl vispgrädde

1 msk glykos

 

Pepparmintsfyllning

75 g smör

3 dl florsocker

¼ mjölk

5-8 droppar pepparmyntsolja efter smak

 

Garnering

Krossade polkagrisar

 

Gör så här:

1.     Botten: Sätt ugnen på 180 grader, varmluft eller 200 grader i vanlig ugn. Kör kakorna till fina smulor i en matberedare.

2.    Smält smöret i en kastrull och blanda det med kaksmulorna. Bred ut blandningen i en bakform 20 x 20 cm.

3.    Grädda botten mitt i ugnen i ca 8 minuter. Lår den svalna i formen.

4.    Chokladtryffel: Hacka chokladen och lägg den i en bunke. Koka upp grädde och glykos i en kastrull och häll det över chokladen. Låt stå i någon minut och blanda sedan ihop allt till en slät och fin tryffel med en slickepott. Täck tryffeln med plastfolie och låt den bli ljummen i rumstemperatur.

5.    Pepparmintsfyllning: Vispa upp smör i en bunke, ha i florsockret lite i taget och arbeta ihop med en slickepott. Häll i mjölken mot slutet och vispa det fluffigt. Blanda ner en droppe pepparmintolja i taget tills du är nöjd.

6.    Fördela mintfyllningen jämnt över bottnen. Låt den stå i kylen i ca 30 min. Häll över chokladtryffeln, jämna till med en slickepott och strö över polkagrisar. Låt stå i kylen i ytterligare minst 2 h eller tills tryffeln stelnat.

7.    Skär kakan i önskade bitar och förvara i kyl fram till servering.

 

Krispiga nougat- & chokladbitar från tidningen hembakat

Ca 50 stycken

 

Ingredienser: 

1 dl florsocker

1 dl ljus sirap

100 g mörk choklad

250 g nougat
ca
70 g Special K-flingor

1 ½ dl salta jordnötter

Garnering: 150 g mörk choklad

 

Gör så här:

1.     Smält ihop florsocker och sirap i en kastrull. Låt det puttra på medelvärme i ca 1 min. Stäng av värmen och smält chokladen och nougaten i eftervärmen.

2.    Krama sönder flingorna lite lätt och grovhacka nötterna. Blanda ner dem i nougatsmeten.

3.    Klä en form, ca 20 x 16 cm, med ett bakplåtspapper. Bred ut smeten i botten. Låt den stelna i frysen en stund.

4.    Garnering: Smält chokladen och bred den över nougatkakan. Låt den stelna.

5.    Skär kakan i små bitar med en vass kniv. Torka av kniven då och då om den är kladdig.

 

Rocky road från Leila Lindholm

 

Ingredienser:

600 g mörk choklad

2 påsar dumlekola

2 nävar minimarshmallows

3 dl salta jordnötter

1 dl skalade pistagenötter

 

Gör så här:

1.     Smält chokladen på låg värme över vattenbad.

2.    Blanda samtliga ingredienser till din rocky road.

3.    Fyll fudgesmeten i en plåt, cirka 3 cm tjock och låt stelna i kylskåp.

4.    När fudgen har stelnat, skär din rocky road i rutor eller stänger.

 

Kokostosca från boken ”Hembakat hela året

Ca 30-40 stycken

 

Ingredienser:

Botten

175 g smör

4 ägg

6 dl socker

3 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

8 msk kakao

2 tsk vaniljsocker

2 krm salt

 

Toscasmet

75 g smör

2 dl socker

1 ½ dl grädde

1 dl sirap

200 g kokosflingor

 

Gör så här:

1.     Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret. Vispa ägg och socker poröst.

2.    Blanda mjöl, bakpulver, kakao, vaniljsocker och salt. Blanda mjölblandningen med smör och äggsmet.

3.    Bred ut smeten i en långpanna, ca 30x40 cm, klädd med bakplåtspapper. Vill du ha en högre kaka så välj en mindre form.

4.    Grädda kakan mitt i ugnen i 12-15 minuter.

5.    Blanda alla ingredienserna till toscasmeten i en kastrull. Koka upp smeten under omrörning.

6.    Bred ut smeten över den nygräddade botten och grädda i ytterligare 10 minuter. Låt kakan kallna och skär den i bitar.

 

Mamma har även bakat vanliga bullar samt lussekatter.

0 0 1 1153 6112 Josefineivstrom 50 14 7251 14.0 Normal 0 21 false false false SV JA X-NONE

 

Gravad lax

                                                                 - Båda bilderna är från när vi var hos älskade farmor

Har precis käkat middag och innan det gravade jag laxen. Herregud vad mycket ben... men jag tror den blir god i alla fall! Jag gjorde en gravblandning på 1 tsk grovkrossad svartpeppar, 1-2 tsk grovkrossad vitpeppar, 1 1/2 dl socker och 1 dl salt (himalaya och havssalt) och 1 dl fryst dill. Jag tog även bort en bit lax till mig själv och smaksatte den ytterligare med citron och lite ingefära. Måste ju testa nya grejer och se om det blir gott! 

Ska ta och hoppa in i duschen nu och sen tända lite doftljus och krypa ner i sängen, fixa lite med bloggen och senare ikväll kanske kolla på en film!

 

Cake pops - recept

Cake pops - kladdkaka

Ingredienser:

Gör eller köp en kladdkaka.
Valfri choklad
Grill eller blompinnar
Strössel
Frigolit att ställa cakepopsen i 
Eventuellt vaniljsocker och philadelphia ost (efter smak)

  1. Ta ut kladdkakan och börja knåda den för att få bort eventuella hårda kanter och göra den smidig.
  2. Nu ska du bara rulla smeten till bollar. Du väljer storleken själv, men inte förstora då går dom sönder! Lägg alla bollar på ett bakplåtspapper.
  3. Smält lite mjölk-eller vit choklad, vit choklad fungerar bäst. Doppa den sidan av pinnen som ska fästas i bollen. Sedan trycker du i den delen med choklad på i bollen. Ställ in i kylen och smält valfri choklad.
  4. Efter att bollarna har kylts ner tar du ut dom och dränker dom i choklad, det kommer vara kladdigt haha.. Strö på eventuellt strössel. 

Cake pops - Oreo

Ingredienser:

1 paket oreo kakor
2 msk philadelphia ost
1 msk vaniljsocker med äkta vanilj
Valfri choklad
Strössel
Grill eller blompinnar
Frigolit att ställa cakepopsen i 

  1. Häll i alla kakor i en matberedare. Mixa tills det blir fina smulor. 
  2. Ha i vaniljsockret och philadelphia osten. 
  3. Häll ut röran och knåda den lite och lägg i det i en bunke och ställ in i kylen. 
  4. Rulla bollar av dessa och gör exakt likadant som jag skrev på receptet över.

Sega & knäckiga chokladbakelser

Visste inte riktigt vad jag skulle döpa det här receptet för att man kan både göra i muffinsformar eller i små pajformar som jag gjorde! Man kan göra lite som man vill. 

För fyra portioner, ingredienser:

1 ägg
1,25 dl socker
50 g smör
1 tsk vaniljsocker
0,5 krm salt
2 msk kakao
1 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver 

Gör så här:

  1. Vispa upp socker och ägg poröst. 
  2. Smält smöret
  3. Häll i smöret och de resterande ingredienserna. Smeten blir ganska trögflytande.
  4. Skeda upp 3/4 i valfri form. 
  5. Grädda i mitten av ugnen i 10-12 minuter på 200 grader. Jag tog ut mina efter 10 minuter och dom blev helt perfekta. De ser ej klara ut men dom är det. 
  6. Ta ut dom och låt stå ett tag, ju längre dom står desto knäckiga blir dom men även sega i mitten. 

- Lycka till, dessa blir väldigt söta men riktigt goda att äta med vaniljglass och en stark kaffe. 

Pasta med kryddig tomatsås

-Jag trodde att jag skulle vara starkare idag, men tyvärr inte så jag blev hemma idag också. När det var dags för lunch, så fanns ju inget! Fast jo tydligen och det kan vara den godaste pastasåsen jag har gjort!! Såsen är väldigt kryddig, gillar ni inte det så får ni minska på det starka. 

Ingredienser: 

1 1/2 dl passerade tomater
Skvätt olivolja
Nypa himalaya salt
1 vitlöksklyfta
1/3 tsk sambal oelek
Oregano efter smak
Svartpeppar efter smak
1/2 dl matlagningsgrädde
1 tsk smör
1/2 tsk honung 

Gör så här: 

  1. Lägg i smöret och olivoljan i en kastrull. Låt smälta.
  2. Häll i passerade tomaterna, matlagningsgrädden, oregano samt salt och peppar. 
  3. Ha i honung, pressa eller riv ner en vitlöksklyfta och ha i sambal oelek. 
  4. Låt koka i 1-2 minuter för att få fram alla smaker.

 

Upp